Szorowanie, czyszczenie, wycieranie i tak bez końca. Mowa o piekarniku, którego porządne wypucowanie wymaga ogromnej dawki cierpliwości, czasu i środków chemicznych…
Niektórzy tak bardzo nie lubią go czyścić, że po prostu rezygnują z pieczenia, a w zamian używają innych urządzeń kuchennych. Jednak od dzisiaj czyszczenie piekarnika już nie będzie problemem. Przedstawiamy prosty sposób, jak o niego zadbać.
Czego potrzebujesz:
- Woda
- Butelka ze spryskiwaczem
- Proszek do pieczenia (soda oczyszczona)
- Ocet
- Ścierka
- Mała miska
Zacznij od wyczyszczenia wnętrza:
- Usuń wszelką zawartość piekarnika.
- Wymieszaj kilka łyżek sody z niewielką ilością wody, tak aby powstała pasta, którą umieścisz na powierzchni wymagającej czyszczenia.
- Posmaruj tą mieszanką żądane miejsca. Soda zmieni kolor na brązowy.
- Zostaw to na noc (przynajmniej na 12 godzin).
- Mokrą ścierką usuń jak najwięcej sody.
- Do butelki ze spryskiwaczem wlej ocet. Spryskaj powierzchnie, na których widać pozostałości po sodzie.
- Wytrzyj piekarnik wilgotną ścierką.
- Włóż wszystko z powrotem do środka.
- Włącz piekarnik, ustaw niską temperaturę i pozostaw na ok. 15 minut.
Czyszczenie szyby piekarnika:
- Przygotuj taką samą pastę jak wcześniej.
- Nałóż mieszankę na szybę.
- Zostaw na 30 minut.
- Wilgotną ścierką wytrzyj powierzchnię do sucha.
Efekt końcowy jest nieprawdopodobny. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej!
Źródło: taringa.net