,

Mamy dla Ciebie przepis na najlepsze ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w mleku

Chyba nie ma takiej osoby, która nie kocha pierogów. Ich wielką zaletą jest to, iż można je robić wedle dowolnych upodobań, wybierając do nich dowolny farsz i sposób przyrządzenia. Niektórzy uwielbiają je gotować (w wodzie lub na parze), inni piec lub smażyć, a jeszcze inni… grillować. Są tacy, którzy preferują pierogi na słodko, drudzy zaś wolą słone.

Przyrządzając pierogi mamy wybór także w kwestii mąki. Możemy przebierać w rodzajach: żytnia, pszenna, ryżowa, kukurydziana, gryczana. Krótko mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie. Nic dziwnego, że Polacy kochają to danie.

Podobno pojawienie się pierogów w naszym kraju zawdzięczamy Jackowi Odrowążowi. Będąc w Kijowie, skosztował tamtejszych pierogów i zakochał się w ich smaku. Postanowił, że wykarmi nimi polską biedotę. I w ten oto sposób, na przestrzeni lat, smakołyk ten stał się jednym z najsmaczniejszych i najpopularniejszych polskich dań.

Dawniej Polacy nazywali pierogi „pirogami”. Słowo to obecne jest w naszym języku już od XVII wieku. Jednak po 200 latach zaczęto używać obecnej nazwy tej potrawy.

Przygotowując ciasto na pierogi, zapewne używasz podstawowego składnika – wody. I bardzo słusznie. Jednak okazuje się, że zastąpienie wody mlekiem sprawia, iż pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze! Brzmi kontrowersyjnie? A jednak coraz większe grono osób decyduje się przyrządzać pierogi w ten właśnie sposób.

Jak zrobić idealne ciasto?

Tradycyjny przepis ma 3 składniki: mąkę, sól oraz wodę. Zrób jednak inaczej niż zwykle i zamiast wody dodaj mleko:

  • 2-2,5 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

i gotowe!

Jeśli chcesz, aby twoje pierogi wyglądały atrakcyjnie, ozdób je słynną falbanką. Nałóż farszu na wykrojone koło z ciasta i dokładnie je sklej. Falbanki zacznij robić dwoma palcami i od prawej strony zlepionego pieroga. Zrób rożek i zawiń go do góry, po czym naciśnij mocniej tworząc rożek, który także trzeba zawinąć do góry. Załóż na siebie brzegi ciasta tak, by powstała falbanka i powtarzaj tą czynność, aż cały pieróg będzie nią otoczony.

Mamy dla Ciebie jeszcze kilka praktycznych porad:

Może się zdarzyć, że mimo najlepszych chęci ciasto na pierogi nie wychodzi tak, jak powinno. Jeżeli tak, to być może popełniasz jeden z tych błędów:

  • Zbyt twarde ciasto: powodem tego może być dodanie jajka, zimna woda lub zbyt dużo mąki.
  • Rozklejające się pierogi: powodem może być za cienkie ciasto, zbyt mało mąki lub niedokładnie sklejony pieróg.

Pamiętaj o tych poradach, kiedy następnym razem będziesz przygotowywać pierogi.

Smacznego! 🙂

Był w szoku, gdy zobaczył zdjęcie, które zrobił swojej córce. Internauci szukają rozwiązania tej zagadki

Oto, dlaczego Twój pies chodzi za Tobą do toalety. Tego na pewno nie wiedziałeś!