,

Nie zamrażaj wody w pojemnikach na lód. Użyj tej sztuczki, a otrzymasz krystalicznie czyste kostki

Chcesz zachwycić swoich gości niezwykłym drinkiem? Poszukaj dobrego przepisu, przygotuj drinka, a na koniec wrzuć do niego lód, o którym zaraz przeczytasz. Warto, bo wygląda to naprawdę efektownie!

Krystalicznie czysty lód

W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na otrzymanie krystalicznie czystego lodu. Niektóre z nich wymagają jednak sporego nakładu pracy, a jeszcze inne nie dają tak dobrego efektu. Możesz więc zaopatrzyć się w drogą maszynę do robienia lodu… lub skorzystać z naszej porady. Druga opcja jest oczywiście duuużo tańsza, więc zostanie Ci więcej pieniędzy na inne przyjemności 🙂

Najlepszym sposobem, aby uzyskać krystalicznie czysty lód jest tzw. zamrażanie kierunkowe. Do tego celu będziesz potrzebować przefiltrowanej wody i małej plastikowej lodówki przenośnej. Oprócz tego przyda Ci się nieco miejsca w zamrażarce.

Zwykłe kostki lodu są matowe ze względu na uwięzione w nich pęcherzyki powietrza. Nawet jeśli zagotujesz wodę dwa razy, nie pozbędziesz się z niej całego powietrza.

Gdy lód zaczyna zamarzać w lodówce z izolowanym dnem i bokami, przepycha powietrze w dół. Dzięki temu można otrzymać dość duży kawałek krystalicznie czystego lodu, wystarczy tylko pozbyć się matowej części.

Pamiętaj o tym, aby nie pozwolić zamarznąć całej wodzie, dzięki temu będziesz mógł wyciągnąć z lodówki warstwę krystalicznie czystego lodu. Będzie ona idealna do pokrojenia w kostki o wielkości jakiej tylko chcesz.

Zastanawiasz się po co poświęcać tyle czasu i miejsca w zamrażarce tylko po to, aby mieć krystaliczne kostki lodu? Wiedz, że mają one o wiele więcej zalet, niż może się początkowo wydawać…

Oczywiście, przede wszystkim ładnie wyglądają. Ponadto są zimniejsze, przez co znacznie lepiej schładzają napoje. Oprócz tego, roztapiają się one o wiele wolniej niż zwykłe matowe kostki. A dzięki temu, że wolniej się rozpływają, nie rozcieńczają tak bardzo tego co pijesz.

Czego potrzebujesz:

  • Mała, przenośna lodówka lub izolowany pojemnik bez zamknięcia
  • Przefiltrowana woda
  • Długi ząbkowany nóż
  • Tłuczek do mięsa
  • Deska do krojenia

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do lodówki lub izolowanego pojemnika.
  2. Wstaw do dużej zamrażarki (tylko pamiętaj, aby nie zamykać pojemnika) na 24 godziny, ale nie dłużej, aby nie zdążyła zamrozić się całość wody.
  3. Wyjmij wszystko i “wysyp” do umywalki.
  4. Odkrój ewentualną matową warstwę lodu. Przez wykonaniem tej czynności namocz nóż w gorącej wodzie – to ułatwi ci zadanie.
  5. Krystalicznie czystą część połóż na desce i zacznij kroić ją na kostki. Najprościej będzie jak nadetniesz lód nożem na ok. 1,5 – 2 centymetrów głębokości, a następnie pomożesz sobie tłuczkiem do mięsa… Dokładnie w ten sposób:

Prawda, że proste?

Tak przygotowane kostki można używać od razu, ale także włożyć do plastikowej torby i umieścić z powrotem w zamrażarce. Pamiętaj, że w takim wypadku wytworzy się na nich delikatna, mętna warstwa. Spokojnie, to normalne zjawisko. Aby odzyskały swój krystaliczny charakter, wystarczy, że wyciągniesz je chwilę przed użyciem i pozwolisz zgubić mętny kamuflaż.

Wy też nabraliście nagłej ochoty na coś zimnego? 🙂

Źródło: tiphero.com

Sposób w jaki trzymasz kierownicę podczas jazdy, mówi o Twojej osobowości więcej niż myślisz!

5 rzeczy, których nie należy robić śpiąc z partnerem. Twoja druga połówka będzie Ci za to wdzięczna