Nie zawsze chce się nam wymyślać czasochłonne i skomplikowane wypieki, które na dodatek niekoniecznie się udadzą i wyjdą zgodnie z przepisem.
Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto zawsze się uda, skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki:
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy, a następnie (cały czas mieszając) dodaj jajka. Kiedy składniki się połączą, dodaj miękkie masło i na koniec wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę należy natłuścić margaryną i oprószyć mąką. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto i pieczemy 25 minut (piekarnik rozgrzany do 170 stopni).
Jeśli ciasto ma być z owocami, należy dodać do masy trochę więcej mąki, aby nie zrobiło się zbyt wilgotne od soku.
Źródło: pixabay.com
To proste ciasto stanowi świetną bazę do wszystkich wypieków. W zależności od tego na co masz ochotę, możesz użyć dowolnych owoców, bitej śmietany, kremu lub orzechów… wybór jest ogromny 🙂
Źródło: pixabay.com
Ten przepis jest niezawodny i powinna znać go każda pani domu. Smacznego! 🙂