,

Zobacz, co stanie się z Twoim ciałem, jeśli będziesz jeść 2 banany dziennie przez miesiąc

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Jest to efekt ich poręcznego rozmiaru, smaku i niskiej ceny. Śmiało można też stwierdzić, że większość ludzi nie docenia ich właściwości.

Spożywając dwa banany dziennie Twój organizm może wiele zyskać: uregulowane ciśnienie krwi, prawidłową pracę jelit, utratę wagi oraz lepszy wzrok.

Banany zawdzięczają swój słodki smak sacharozie i fruktozie, lecz zawierają też mnóstwo witamin, minerałów oraz błonnika, co czyni z nich naprawdę zdrową przekąskę. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy B6, C, magnezu i potasu. Przeciętnej wielkości banan zawiera 467mg potasu i tylko 1mg sodu, dzięki czemu ma działanie przeciwmiażdżycowe. Poza dobroczynnym wpływem na układ krążenia, potas wpływa na zwiększenie przyswajalności wapnia, co łączy się z poprawą kondycji tkanki kostnej.

bananas

Podobnie jak w przypadku innych owoców, wartości odżywcze bananów zmieniają się wraz ze stopniem jego dojrzałości. Jeśli kolor jest ciemnożółty, to zawartość antyoksydantów jest znacznie większa, a te z kolei chronią układ sercowy i zmniejszają ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że dojrzałe banany (takie, które mają czarne plamki na skórce) zawierają duże pokłady TNF (czynnik martwicy nowotworu). Są to cytokiny zwalczające zmiany nowotworowe, poprzez zwiększoną produkcję białych krwinek i poprawę ich skuteczności.

Im banan jest bardziej dojrzały, tym lepiej wpływa na układ odpornościowy. Te z czarnymi plamkami na skórce są ośmiokrotnie bardziej efektywne w produkcji przeciwciał. Pamiętaj o tym wybierając owoce.

To nie wszystko co banany mogą Ci zaoferować. Zapoznaj się z poniższą listą schorzeń, którym przeciwstawiają się te smaczne owoce.

1. Zgaga

Banany są w stanie obniżyć kwasotę żołądka i przynieść natychmiastową ulgę w refluksie i zgadze. Regularne jedzenie bananów neutralizuje kwasy żołądkowe i pozwala nawet pozbyć się tych problemów na dobre.

2. Energia

Zawarty w tych owocach potas zapobiega nieprzyjemnym skurczom mięśni, natomiast pozyskane z nich węglowodany są w stanie zapewnić dużo energii na nawet najcięższy trening. Gwarantują również stabilne uwalnianie energii, dzięki czemu nie wywołują gwałtownych skoków insuliny oraz spadków poziomu glukozy we krwi.

3. Anemia

Banany są bogate w żelazo, stąd są bardzo polecane dla osób cierpiących na anemię. Zwiększona produkcja hemoglobiny oraz czerwonych krwinek poprawia także krążenie w całym organizmie.

4. Wrzody

Banany są najprawdopodobniej jedynym spożywanym na surowo owocem, który redukuje problemy z wrzodami. Dzieje się tak poprzez wytwarzany nalot na ściankach żołądka, zapobiegający podrażnianiu wrzodów przez kwas żołądkowy. Ten przysmak zawiera również inhibitory proteazy, które eliminują bakterie odpowiedzialne za rozwój tego schorzenia.

5. Zaparcia

Błonnik zawarty w bananach ułatwia wypróżnianie oraz pomaga przywrócić poprawną pracę jelit.

6. Stres i lęk

Banany zawierają dużo tryptofanu. Jest to aminokwas wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny. Ponadto, zawarty w nich potas i witaminy z grupy B wpływają na lepsze dotlenienie mózgu oraz wspierają układ nerwowy. To wszystko przekłada się poprawę nastroju i lepszą kondycję psychiczną.

Źródło: fitnessandpower.com

Oto najlepsza pułapka na komary. Już nigdy Cię nie pogryzą!

Masz w domu taką szufladę z reklamówkami? Jeśli tak, to pokochasz ten trik!